Sharing is caring!

Get-back-na-een-setback-update en vier vragen die je dichter bij je hartewens brengen.

Soms heb je heel duidelijk wat je wilt, maak je een keuze en loopt het door externe omstandigheden toch anders dan gepland. Ik haal nog maar een keer gevalletje Mexico aan. Het is geheel aan jezelf hoe hier vervolgens mee om te gaan. Blijven mokken (heb ik zeker ook even gedaan) of accepteren, her-evalueren en het beste maken van de nieuwe situatie. Met dagelijks een stralend zonnetje, Spaans om me heen, gezond eten, koffieleuten met gezellige mensen in hippe koffietentjes (en werken ja dat ook, bigtime by the way!), lekker sporten en misschien nog een salsa-lesje hier en daar, blend ik momenteel volledig in, in het stadsleven van Medellín. Voeg hier een goedkope AirBnB-spot aan toe en ik heb voor mezelf de ideale omstandigheden gecreëerd om met de welbekende ‘wat-wil-ik’-vraag, de laatste twee maanden die me volgens mijn paspoortstempel nog legaal in Colombia resten, pas op de plaats te maken alvorens een volgende stap te zetten.

De vraag der vragen

Wil je nog steeds hetzelfde als voorheen? Of is er iets verschoven. En brengt een volgende stap of actie je hier dichter bij of juist verder van af? Vraag jij je dit nog wel eens eerlijk af? In de eerste plaats heb je daarvoor uiteraard de wat-wil-je-kwestie helemaal helder te hebben. Eerder nodigde ik je uit hier je eigen dark-side voor onder de loep te nemen, maar het kan ook via een positieve weg. De volgende vragen zijn een selectie die bij een reflectiemoment regelmatig de revue passeren. Misschien helpen ze jou ook om een stap dichter naar je hartewens te zetten.

Valerio Zeno

1 Wat vind je intrigerend?

Waarom je doet wat je doet, of niet doet wat je eigenlijk wel heel graag zou willen, vind ik zelf rete-interessant. Ik mag me dan ook graag verdiepen in gedachtegangen van anderen. Het fenomeen minimalisme vind ik eveneens fascinerend. Niet perse leven met zo min mogelijk spullen, maar meer in de betekenis van ‘wat vind je werkelijk belangrijk’.
Wat vind jij dermate boeiend dat je er meer tijd en energie aan wilt besteden voor jezelf of in betekenis voor een ander?

2 In welke activiteit kan je zodanig opgaan dat je de tijd vergeet?

Voor mij zijn dit zonder twijfel: schrijven, gesprekken voeren over de zin van het leven en reizen. Ook tijdens salsa-, rumba- en bachata-sessies lijken uren als minuten te verstrijken, over ‘blending in’ gesproken. Al lijkt het me verstandiger om dat laatste als hobby te houden. Ken je kwaliteiten zullen we maar zeggen. Side-step daarin: Ik positioneer me in zo’n klasje wel altijd schuin achter één van de beste, meest sensueel dansende latina’s. Hierdoor is het contrast in de spiegel, van soepelheid in heupen die ieders roots verraden, des te lachwekkender, maar je leert nou eenmaal het meest van mensen die tig keer beter of verder zijn dan jezelf.
Waardoor vergeet jij de tijd?

3 Waar werd je als kind blij van?

En een belangrijke vraag die daar onder ligt: hoeveel van dit komt nog steeds op dagelijkse basis voor in je leven vandaag de dag? Lezen *check*, schrijven *double check*, muziek *check*, tot 10 tellen in het Spaans (m’n vader heeft me dat ooit geleerd, vet trots dat ik was. Inmiddels kom ik een heel eind verder dan tien) *check*. Een assist geven op het voetbalveld. In de spits wist ik me nooit zo’n raad. Ik hoefde ook niet zo nodig zelf de goal te maken. Snelheid maken op rechts en vervolgens een killer-voorzet geven, was meer mijn ding. Als ik ‘de spits’ vergelijk met in de spotlight staan, vind ik dat nog steeds niet gemakkelijk. Het liefst help ik een ander shinen. *check*
Waar bloeide jij als kind van op?

4 Wie bewonder je?

En welke eigenschappen van diegene zou je meer in je eigen leven willen integreren? Ik bewonder meerdere mensen. Een bekende die ik er uit wil lichten als voorbeeld, vanwege zijn oordeel-loze-interview-stijl, gepast confronterende humor en passie voor een vak hebben, is Valerio Zeno. Deze eigenschappen leef ik zelf ook graag na. Tel hier overigens mijn zwak voor donker haar en donkere ogen bij op en yep, je hebt tevens een beeld bij mijn definitie van ‘droomvent’, maar dat terzijde:-P
Voor wiens kwaliteiten heb jij groot respect?

Weet en kies

Helder hebben wat te willen en daar keuzes op baseren, liggen aan de basis van de invulling van mijn dagelijks leven. Zo komt het dat ik me blijf ontwikkelen op hetgeen wat me het meeste boeit, doe waar ik het meest blij van word en leef naar wat ik belangrijk vind.

Nu jij! Wat zijn jouw eerlijke antwoorden op voorgaande vragen? En leef je daar ook naar? Ik ben benieuwd. Durf je ze met me te delen?